Olej kokosowy jest w ostatnim czasie niezwykle popularny, i nie bez powodu.

Oferuje wiele korzyści zdrowotnych, ma delikatny smak i jest powszechnie dostępny w sprzedaży. Jest to również niezwykle wszechstronny olej o wielu zastosowaniach, o których możesz nie wiedzieć. Dodatkowo, aby cieszyć się jego korzyściami, oleju kokosowego wcale nie trzeba spożywać.

Do czego używa się oleju kokosowego?

Olej kokosowy może chronić skórę, włosy i zęby

Olej pozyskiwany z orzechów kokosowych ma wiele pojawiających się korzyści dla twojego zdrowia. Aby czerpać z niego jak najwięcej korzyści, wybierz ekologiczny olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, a nie wersje rafinowane. Olej kokosowy ma wiele różnorodnych zastosowań, które nie wiążą się z jego spożywaniem. Wiele osób używa go w celach kosmetycznych, aby poprawić zdrowie i wygląd swojej skóry i włosów. Regularnie stosowany olej kokosowy może poprawić nawilżenie suchej skóry i zmniejszyć objawy egzemy czy stanów zapalnych skóry.

Olej kokosowy może także chronić przed uszkodzeniem i przesuszeniem włosów, które stały się łamliwe i straciły swój zdrowy blask. Olej kokosowy po nałożeniu na skórę może działać jako słaby filtr przeciwsłoneczny, blokując około 20% promieni ultrafioletowych słońca, które zwiększają ryzyko raka skóry i powodują zmarszczki i przebarwienia. Należy jednak pamiętać, że nie zapewnia takiej samej ochrony jak konwencjonalny filtr przeciwsłoneczny, który blokuje około 90% promieni UV. Olejem kokosowym można również płukać jamę ustną w celu usunięcia bakterii, które powodują płytkę nazębną, próchnicę i choroby dziąseł.

Oleju kokosowego możesz również używać na twarzy, choć nie jest to zalecane dla osób o bardzo tłustej skórze. Może również pomóc w naprawie szorstkich i pękających pięt. Po prostu nałóż cienką warstwę oleju na pięty przed snem, załóż skarpetki i kontynuuj co wieczór, aż stopy będą gładkie. Można również stosować raz olej kokosowy do pielęgnacji skórek paznokci, ust, oraz do demakijażu. Olej kokosowy ma bardzo wysoką zawartość tłuszczów nasyconych. Ta cecha sprawia, że jest to jeden z najlepszych tłuszczów do gotowania w wysokiej temperaturze, w tym do smażenia.